Son Yazılar

13 Ağustos 2016 Cumartesi

MUBİN - MECİD - KAF



Allah, merhametlilerin en merhametlisi olması hasabi ile CENNET için kulunun yapması gereken şeyleri mümkün mertebede en asgari düzeyde tarif eder ama bu asgariyeye karşı vereceği Cennetin kalitesini de en yüksek düzeyden vermeye gayret eder yani az işe çok para misali.
Kuranda anlatılan bütün kıssalarda misal “ademin cennetten kovulması” ; bir insanın karşılaşabileceği en kötü konum ve bu konumun onu nasıl rezil edeceğini anlatılır.
Peki, diyelim ki Allah Ademi yarattı yani ihtiyaç ihdas edildi ve böylelikle sen HALİFE olacaksın, çünki mevcut konumundan daha iyi olacaksın, bir evin varken iki evin olacak vs ; bunu meşru olarak yaparsan, hiçbir sıkıntı çıkmazsa, bu noktada sen Kuranda anlatılan “ademin cennetten kovulması” kıssalarını es geçmiş olursun, ekarte edersin ve senin hayatında olmaz çünki bu kıssalar seni zaten eğitmiştir. AMA o an için olmaz dikkat et, ondan sonraki hayatında olabilir yani HAYATTA olabilecek şekilde bekler ama O AN HAYATINDA OLMAMASI HAYATINDA OLMAYACAĞI ANLAMINA HİÇBİR ZAMAN GELMEZ..!

Ayetler, insanın esfeli safilin konumu ile ahseni takvim konumu noktasında önemlidir.
Kuranda bir ahseni takvim vardır “halaknal insane fi ahseni takvim”, bir de esfele safilin vadır “summe redefnau fi esfele safilin” vardır.
Burada esfele safilin`in başındaki "summe" kavramına dikkat edecek olursanız sonra anlamı yoktur, bir insanın kendi özgür iradesi ile o yolu seçtiği anlamını verir..!

Kuran bize 2 yol gösteriyor ya ahseni takvimde kalın ya esfele safiline düşün AMA bize genelde esfele safiline düşen insan ya da toplulukların misallerini verir, kavim helakları gibi, Firavun gibi.

Şimdi ; Müslüman bir adamsın. İçinde eğer, hayır yönünde ikna edilemez bir duygu, ikna edilememe özelliğini devam ettirdiği sürece sende Firavun gibi “SUDA” boğulacaksın. AMA sen, Firavun duygusunu durdurduğun yerde, sonrasında sana gelecek olan azblarda durur..! Bu yüzdende genelde esfele safiline düşen kavim örnekleri anlatılır.

Sen, bir işi yaparken zeker-nisa-ünsa-rical dörtlüsüne uygun davranıyorsan, bu noktada sana LUT geliyor demektir. VE sen, o yapmış olduğun işte LUT KAVMİNİN özelliklerini kendi hayatında görmezsin ama hayatta görebilirsin..! Yani hangi Resul sana geliyorda sende ona ittat yada ittiba ediyorsan, onun karşıt kavminin özellikleri ve başlarına gelenler sana gelmez ama hayatta vardır, olabilir..!

İŞTE, bir şeyin senin hayatında olması MUBİYN iken senin hayatınla beraber hayatta olması MECİD`tir. Kuranın Mecid olması Mubiynide içine alacak şekilde çok daha kapsamlıdır.
İŞTE bu yüzdende Kuran ayetlerinin herhangi bir tanesinin gerek hayatımızda yada gerekse hayatta olacak şekilde manalandırılması seviyesine, bu seviyeye ait olan ilmin KAF seviyesi denilir “KAF VEL KURANUN MECİYD”..

O yüzden hep diyoruz ki ; Kitab`tan herhangi bir ayeti seç ve bana HAYATIN NERESİNDE göster, örneklendir.



HALİL SERGİN

Kitab, hayattır. Kur`an ise hayatın doğruları.


Uludağ Üniversitesi'de okudu
Teknolog Bilgisayar'da çalışıyor


  • Yorumlar
  • Facebook Yorumları

1 yorum:

Item Reviewed: MUBİN - MECİD - KAF Description: Rating: 5 Reviewed By: Kuran Çalışmaları
Yukarı Git