Son Yazılar

31 Ağustos 2016 Çarşamba

OKU ADAM OL BABAN GİBİ, EŞEK OLMA

Okuma yazmayı bilmeyen birine oku demek nedir? kur-an evrensel bir kitapsa, tüm insanlığa inen son kitapsa bundan hala haberi olmayan insanlar var ve oldu da ve kur-anın adını duymadan öldüler bunlar ne okuyacak? Onlar kainatı okudu, hayatı okudu ve ona göre amel ettiler hepsi bir seçim yaptı aksini iddia eder ve böyle bir mana yok dersen bu kur-anın evrenselliğine de aykırı değil mi? Sen sular kesildi deyince bıçakla kesildiğini mi düşünürsün yada aklımı okudun desem sana ne olarak algılarsın? Evet OKU kainatı oku, çevreyi oku, insanları oku, Nur dağında günlerce aylarca ne yaptı peygamber? Okudu; kainatı, çevreyi, mekkeyi, bulunduğu konumu, o dönemde ki insanları ve bir şeylerin ters gittiğini gördü bunu kendine dert edindi, bir çözüm arayışına girdi. Okudu ve yazmaya, bir şeyleri değiştirmeye karar verdi. ALLAH'ın adıyla okudu ve iyi şeyler yazmaya karar verdi.


Burası önemli; O dönemde taşlık kurak bu şehirde mekke de insanların tek geçim kaynağı ticaretti. Bu ticareti yapabilmek için sermayeye ihtiyaçları vardı. Bu sermayeyi onlara sağlayan yani faizle borç veren mekke'nin ileri gelenleri borç verdikleri mekke halkını da bir yandan batırıyordu. O günlerde kabede büyük bir ticaret merkezi ve etrafı genel evlerle ve eğlence merkezleriyle doluydu. 


Mekke halkı çaresiz bir şekilde ticaret yapmaya çalışıyor ama batıyor daha çok borçlanıyordu. O günlere zamanımızdan örnek vermek gerekirse büyük firmaların küçük esnafı batırdığı yada büyük pazarlara yeni bir firmanın sokulmadığı bir sistem işliyordu. Ve gelelim şu konuya; herkesin bildiği ama nedenini sorgulamadığı "kız çocuklarının diri diri toprağa gömülmesi" meselesine...

Adım falanca Mekkede yaşıyorum, hayatımı idame ettirebilmem için çalışmam gerek ve tek geçim kaynağımız bu şehirde ticaret. Ticaret yapabilmek için sermaye gerek sermaye içinse borç para almaktan başka çarem yok. Mekkenin ileri gelenleri bana borç veriyor fakat misliyle geri istiyor bu şekilde yaşayamıyoruz. Artık bu şehirde ticarette yapamıyoruz. Borcumuz artıyor ve ödeyemeceğimiz kesinleşiyor Sonra eşlerimizi istiyorlar bu genel evlerde kullanıyorlar. Varsa kızını istiyorlar yoksa oğlunu yada seni köle yapıyor sonrada alıp satıyorlar. Ama ben biraz hazırlıklıydım bunun er yada geç böyle olacağını bildiğim için kızım olduğunda onu dayısına verdik. Büyüyüpte eninde sonunda onunda sonu böyle olmasın diye. 


Amcası onu gömdü. Bir çok arkadaşım bunu yapıyor belki erkek olursa bir şansı var ama kız olursa asla... Çünkü istem bu!

Peygamber neden mekkeden kaçtı o dağda günlerce aylarca ne düşündü? Neyi dert edindi bu kadar? Ve neyi çözdü? 

Önce okudu, sonra yazdı. Cebrail onu kucaklayıp sıkınca o anda öğrenmedi okumayı yazmayı.

Okumak lazım! Okuduğumuzu Doğru Anlamak Lazım! Ve değişmesi gereken şeyleri yani derler ya tarih yazmak diyede bir tabir var Yazmak lazım!
Belki bu şekilde "kur-anıda doğru okuyarak" gerçek okur yazar sayısını da artırabiliriz.

Vesselam...


AHMET YUSUF AKAN

"Duygularına hakim ol, vicdanına tutsak ol." Aristo


İstanbul Üniversitesi'de okudu
Rihem NET'de çalışıyor


Önceki Kayıt
Bu en son yazı.
Önceki Kayıt
  • Yorumlar
  • Facebook Yorumları

2 yorum:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=5-4wIAmNxIs https://www.youtube.com/watch?v=5XQ4hRjFRSo https://www.youtube.com/watch?v=2A7bJQlmh3k&t=218s https://www.youtube.com/watch?v=_k3GHLUtazw&t=43s sevgili dostlar MEKKE hakında videolarda bilgiler mevcut bilgilenin istedim..yazınızı revize edersiniz içerik ismin ne olduğu tabiki değil...selamlar

    YanıtlaSil
  2. http://www.kuranmeali.eu/3/96

    YanıtlaSil

Item Reviewed: OKU ADAM OL BABAN GİBİ, EŞEK OLMA Description: Rating: 5 Reviewed By: Unknown
Yukarı Git